De musicus
Wat is jouw doel met het musiceren? Plezier, genieten, je uiten in de taal van de muziek? Samenspelen en verbinding zoeken in jouw ensemble of orkest? Professioneel je vak verstaan als solist, uitvoerend- of orkest musicus? Loop jij in dit doel aan tegen fysieke en mentale beperkingen aan die je zelf maar niet te lijf kunt gaan?
Routekaart
In jouw houdings- en bewegingspatronen heb jij jouw eigen “routekaart” ontwikkelt. Geconditioneerde patronen worden reflexen. Een onnatuurlijke houding, het gebruik van teveel spierspanning merk je niet meer op. Totdat klachten zich ontwikkelen. Misschien heb je geen pijnklachten maar zoek je meer vrijheid om je muzikaal te kunnen uiten.
Blessure
Blessures zorgen voor veranderde bewegingspatronen. Dat kan ongemerkt gaan. Pijnklachten zorgen ervoor dat jij ergens anders in je lichaam compensatie zoekt. De vraag is dan: “Waar zit het probleem nu echt”.
Kritische gedachten
Mentale klachten nemen het plezier in het musiceren weg. Hoe hard je ook studeert, het lijkt alsof er niets van over is wanneer jij jezelf wilt laten horen. Heel frustrerend is dat. Zeker wanneer je wilt optreden of voorbereiden voor een auditie. Je mist op die momenten zowel fysiek als mentaal “de controle” over je eigen lichaam.
Balans
Lichaamsbalans ontstaat vanuit natuurlijke houdings- en bewegingspatronen. Je voelt waar en wanneer je onnodig teveel spanning opbouwt tijdens het musiceren. Mentale balans vind je vanuit een positieve “mindset”. Jouw innerlijke kriticus hoeft niet de regie te hebben.
Het doel
Plezier in het musiceren. Pijnvrij musiceren. Je muzikaal kunnen uiten zonder blokkades. Dat is wat je wilt bereiken. Je fysiek en mentaal vrij kunnen voelen. Het doel is om met “denken, voelen en uitvoeren” in harmonie te kunnen musiceren. Jij zelf houdt de regie over je motoriek en jouw lichaam gaat er niet langer met jou vandoor. Lichaamsbewust musiceren helpt je de focus volledig op de muziek te leggen.