Inmiddels heb ik 9 lessen gevolgd bij Esther. Elke keer is het een leuke en inspirerende les geweest. Het gaat over lichaamsbewustzijn met mijn instrument, de viool of altviool. Ik werd bewust van de neiging om wat in elkaar te zakken bij het viool spelen.
Ze heeft me geleerd mijn “borstbeen te openen en meer ruimte te voelen” bij de oksels. De ruimte in te nemen achter mij en ook mijn ademhaling te ervaren. Zo ervaar je meer vrijheid bij het spelen.
Om bewust te worden van de beweging van mijn schouderbladen deden we verschillende oefeningen. Strijken met beweging van het schouderblad gaf meer klank op de lage snaren. Langdurig zittend spelen vond ik vroeger best lastig. Inmiddels had ik al eerder veel geleerd om beter te zitten, maar Esther wist hier toch weer nieuwe inzichten te geven. Het breed leren zitten op een tafel heeft hierbij geholpen. Je voelt de zitbotten dan goed en je kunt de onderkant van de romp stevig houden.Dit kan erg goed helpen bij het zitten vooral als je lang moet spelen in een orkest of strijkkwartet. Zelf kreeg ik deze vraag ook van een leerling over het zitten in een orkest en zo kan ik mijn eigen leerlingen ook weer helpen. Ik kan zeker nog veel leren bij Esther. De inzichten die ik nu heb gekregen met betrekking tot het zittend spelen hebben mij erg geholpen.”