Lichaamsbewust musiceren

Een comfortabele instrumentale techniek en muzikale vrijheid ontwikkel je vanuit lichaamsbalans en natuurlijke bewegingspatronen.

De manier waarop je beweegt en denkt, tijdens het musiceren, zegt alles over:

 • Je motorische vaardigheden
 • Je toonvorming
 • Het ontwikkelen van pijn- en blessure klachten
 • Jouw podiumplezier

Zintuigen

Lichaamsbewust musiceren doe je met alle zintuigen die je hebt. Dat zijn er meer dan alleen horen, zien en tasten. Minder bekend zijn de inwendige zintuigen van jouw bewegingsapparaat, die jou informatie geven over je lichaamshouding en balans. Deze zintuigen worden proprioceptie, ook wel kinesthesie genoemd. Ze zijn van het belang voor de balans en motoriek van het lichaam. Deze zintuigen laten je weten of je met teveel (spier)spanning speelt of niet. Je wilt natuurlijk met zo weinig mogelijk energie het beste resultaat halen. Daarbij is de informatie die je lichaam afgeeft, door middel van deze zintuigen, van groot belang.

 

Waarnemen

Om met deze zintuigen meer kennis te maken is het van belang dat om je lichaamsgevoel, goed te leren waarnemen. Tijdens het musiceren kan je focus liggen bij de taken die je hebt te volbrengen. Je bent dan vooral bezig om te doen wat jij in je hoofd bedenkt. Je lichaamsgevoel is dan van ondergeschikt belang. Je lichaamsbewustzijn vergroten en je gedachtepatronen (her)kennen kan jou helpen om meer in balans te komen.

 

Analyseren

Alles wat je doet met je lichaam is van invloed op de klank. In de klank hoor je of er met bewegingsvrijheid wordt gemusiceerd of dat er sprake is van fysieke blokkades. In het waarnemen en analyseren van de lichaamsbewegingen ontdek je waar een beweging stagneert. Waar het musiceren onvrij wordt. Mentale blokkades in de vorm van (on)bewuste gedachtepatronen beïnvloeden eveneens jouw vrijheid in het musiceren. ” Muziek maken doe je niet alleen met je hoofd. Je hele lichaam is erbij betrokken. Alle informatie die je vanuit je lichaam krijgt, kun je daarbij inzetten. Muziek maken wordt dan een lijfelijke sensatie!

 

Zet jouw stappen

 • Vergroot je lichaamsbewustzijn
 • Vind je lichaamsbalans
 • Analyseer je bewegingspatronen
 • Ken je gedachtepatronen
 • Ontwikkel focus.

Waarom Lichaamsbewust musiceren

4 redenen

1. Goede en gezonde techniek

Een goede en gezonde techniek straalt van souplesse. Lichtheid en comfort is wat je ervaart. Als jij kijkt naar iemand die “moeiteloos” musiceert, dan zie je deze lichtheid. Het ziet er heel natuurlijk uit. Juist dit zo natuurlijk mogelijk bewegen met het instrument kost de minste energie.

2. Toonkwaliteit

Het gebruik van natuurlijke bewegingspatronen, geeft een natuurlijke en open klank van het instrument. Een eventuele blokkade in je lichaam, is te horen in je klank. Dat klinkt misschien als slecht nieuws, maar dat is het juist niet! Deze feedback van de klank kun je heel goed gebruiken. Het functioneert als “een spiegel” in je zoektocht naar meer bewegingsvrijheid. Bewegingsvrijheid geeft jou muzikale vrijheid.

3. Blessure preventie

Uit onderzoek is gebleken dat 70% van de studenten en (amateur)musici pijnklachten hebben, die gerelateerd zijn aan het muziek maken. Eén van de oorzaken is dat er te weinig aandacht geweest voor je lichaamsbalans en natuurlijke wijze van bewegen tijdens het leren bespelen van je instrument. Je geconditioneerde bewegingspatronen zorgen ervoor dat je niet meer weet hoe het ook anders kan. Je komt fysiek en mentaal in een vicieuze cirkel terecht.

4. Speel- en Podiumplezier

Ken je het gevoel dat je geen contact meer hebt met je lichaam op het moment dat je negatieve gedachten hebt of angst ervaart? Je komt gevoelsmatig in een “tunnel” terecht. De weg uit de tunnel, is het contact met jezelf niet verliezen en je lichaamsgevoel behouden tijdens het musiceren. Contact verliezen betekent jezelf en je gevoel van controle verliezen. Je focus ligt niet meer alleen op je muziek. Het muzikaal kunnen uiten is geblokkerd. Lichaamsbewust musiceren neemt die blokkade weg.

Training geeft inzicht in:

 • Jouw lichaamshouding
 • Welke blokkades jij onbewust vormt
 • Hoe jij blokkades kunt veranderen in beweeglijkheid
 • Hoe jij denkt dat je beweegt
 • Hoe je werkelijk beweegt
 • De invloed van jouw gedachten op jouw lichaamsgevoel
 • Hoe je in balans kunt herstellen in bewegen, denken en voelen

Jouw houdings- en bewegingspatronen laten zich direct zien en horen. Analyse van jouw patronen geeft inzicht. Het ontdekken van een natuurlijke houding en bewegingspatronen maakt dat jij direct het verschil voelt. Je voelt het niet alleen in je lichaam, je hoort het ook in jouw toonvorming. Onbewuste gedachten beinvloeden dit proces. Contact met jouw lichaamsgevoel maakt je bewust van belemmerende gedachten tijdens het muziek maken.

Het resultaat

Jij bent bewust van de manier waarop je staat, beweegt en denkt tijdens het musiceren. Jij kent jouw patronen en jouw valkuilen. Vanuit zelfmanagement weet jij, waar nodig, jouw evenwicht te herstellen om blijvend gezond te kunnen musiceren.

 

 

Contact

Locatie

Zevenhuizen (ZH)